Ny magi i historiske Folketeaterpassasjen

Ny magi i historiske Folketeaterpassasjen

Intervju med interiørarkitekt Hans Christian Elverhøi Thomassen fra Metropolis arkitektur & design.

F

olketeaterpassasjen er virkelig blitt mer enn bare en passasje. Med grundig historiekunnskap og nyskapende interiørdesign er den gjenoppstått som en portal inn til magiske teateropplevelser, omkranset av fristende spisesteder og spennende småbutikker.

© Moment Studio

© Moment Studio

maner2

Folketeaterpassasjen i hjertet av Oslo er en historisk perle som alltid har trollbundet publikum med sin sjarm. Takket være interiørarkitekt Hans Christian E. Thomassens ideer har lagt grunnlaget for et attraktivt oppholdssted med anstrøk av både scenemagi og storbyfølelse. Under Eiendomsspars ledelse har passasjen gjenvunnet sin tiltrekningskraft, samtidig som det er det blitt et sted der teater, shopping, mat og hygge smelter harmonisk sammen.

Folketeateret og -passasjen rommer både historisk sus og en unik scenisk atmosfære, og stedet er en skattekiste av historier. Den nye versjonen av passasjen måtte ære sin arv, sier Hans Christian E. Thomassen.

Jeg ønsket å bygge opp under passasjens unike atmosfære ved hjelp av et teatralsk, romantisk og art deco-inspirert design som kunne fange den magien som teateropplevelsen bringer.

En varm velkomst

Så sent som i 1962 var mulig for biler å kjøre gjennom Folketeaterpassasjen. Den gangen var passasjen en åpen gate, som senere ble glasset inn. Målet med oppgraderingen var å bevare de historiske kvalitetene samtidig som det skulle skapes et attraktivt rom som folk vil oppsøke i dag.

For å trekke folk inn har hver side av passasjen fått en innbydende fortausplass med spisesteder, og selve passasjen er kronet med en grønn allé som skaper hyggelige fortaussituasjoner utenfor serveringsstedene på hver side av passasjen, forklarer Thomassen.

Og det virker: Grønne planter og trær gir en frodig atmosfære og gjør at du føler deg varmt velkommen.
Selv på gråværsdager er Folketeaterpassasjen nå en lun, grønn oase, som gir folk en følelse av å være utendørs selv når de er innendørs — uavhengig av årstid. Dette gir byen et helt unikt innemiljø, som det ikke finnes maken til i Oslo. Milano har sin Galleria Vittorio Emanuele II , Paris har sine Passages´. Folketeaterpassasjen er Oslos unike sted hvor grensene mellom ute og inne viskes ut, og hvor det er vår i luften hele året!

stoler
trærti

Magiske måner

Som seg hør og bør: Taket er bokstavelig talt et av høydepunktene i den nye passasjen. Her henger spesiallagde månelamper, en hyllest til teaterets magi. Disse lampene, med en diameter på hele 1,5 meter er designet med omhu og dyktighet. Hver lampe er utstyrt med lys som gir et mykt, vakkert skjær. Lampene er ikke bare visuelt slående; de gir også publikum en følelse av å bevege seg mellom stjernene før en teaterforestilling.

Men det er ikke bare månene som skaper magi. Skyggespillet fra trærne og lysende lykter skaper en dans av lys og skygge som forsterker passasjens behagelige atmosfære.

Virkningene av lys og skygge er et resultat av grundig planlegging hvor lysdesigner Halvor Ness har spilt en viktig rolle. Lyskonseptet skal forsterke og tilpasse seg ulike sesonger og temaer. Slik skal passasjen alltid kunne gi en ny opplevelse, forklarer interiørarkitekten.